top of page
Пошук
  • childrenagainstwar

КВІТУЧА УКРАЇНА – НАША МРІЯ

Оновлено: 18 трав. 2022 р.

Одним із символів українського народу є вінок, сплетений з різноманітних квітів. Вважалося, що саме живі квіти, вплетені у вінець, мають чудодійну силу, здатну захистити від усіляких лихоліть. Ось і в Луцькому бомбосховищі художниці малювали як оберіг янгола в символічному українському вбранні:

Про захисну силу квітів, мабуть, знали й наші предки, адже недарма сіяли соняшник попід тином. Вибілена хатина, сплетений тин та жовтенькі «сонечка» вздовж нього завжди нагадують нам про рідну домівку, те місце, де спокійно, затишно та з любов’ю.

Малюнок Стринадко Лізи, учениці 2 класу Вижницької спеціалізованої школи-інтернат


Петриківський розпис / Малюнки дітей-біженців, які зараз мешкають у Польщі м. Бельхатов / Керівниця: Dora Wald


Саме в таке місце спокою ми допоможемо потрапити діткам. Щоб позбутися всіх тривог та негативних емоцій ми створюємо VR-кімнату «Квітуча Україна», зануритися в яку ви зможете зовсім скоро (слідкуйте за новинами на нашому сайті). Діти матимуть змогу потрапити в чарівне місце, де панує барвиста реальність. Ця квіткова терапія стане окремим віртуальним місцем, до якого можна буде «втікати» для заспокоєння. Тільки уявіть: ви, квітковий простір, заспокійливі звуки і нічого зайвого. Тут буде все, про що мріють дітки.


Хто ж любить квіти?


Недарма кажуть, що діти – це квіти. Адже вони так само швидко ростуть, з рум’янцем на щічках веселяться, дарують радість та втіху рідним. А чи помічали ви, що найчастіше дітки малюють саме квіти? Своїми тендітними пальчиками вони виводять лінію за лінією, кружечок за кружечком і так далі, допоки не прикрасять весь аркуш цими барвистими рослинками. Цікаво, що саме квіточки малюють там, де відчувають доброту, любов, ніжність: треба зобразити маму – «подарую» збоку їй букет запашних, «будую» на аркуші свою домівку – «посаджу» ромашок або соняхів на подвір’ї, хай ростуть.

Дітки з усієї України присилають нам свої малюнки, на яких, у різних сюжет є основний елемент – квіти. Ось дитяча ручка простягає ромашку в мужні руки, які боронять Україну:

Малюнок Анастасії Андрійчук 15 років, м. Рівне, учениці профільної школи образотворчого мистецтва Рівненського міського Палацу дітей та молоді


Коментар авторки до малюнку: «Зараз пишеться страшна сторінка нашої історії. Ми завершуємо справу всіх тих, кого ми впевнено звемо героями. І разом почнемо нову добу і історію, де ми самі автори своєї долі».


Що каже психолог?

Практична психологиня Романівського ліцею 1 Житомирської області Оржеховська Наталія Леонтіївна, яка веде блоги з роз’ясненнями та порадами, так пояснює це стремління дітей малювати квіти:

«В арттерапії символ квітки досить сильний і глибинний, пояснює він відродження і прагнення до життя, розквіту. Діти несвідомо ототожнюють себе саме з квітами, з яскравими емоціями, радістю, початком нового життя. Невичерпна енергія та життєрадісність властива і дітям, і квітам, тому діти, малюючи їх, наповнюють себе і свій світ енергією, позбуваються негативних емоцій, роблять світ радісним і розмаїтим. Малюючи квіти ми продовжуємо життя».

А вже зараз ви можете ввімкнути колисаночку діткам, слухати її заспокійливі ритми та споглядати деталі квіткових витворів, які теж намалювали діти.

Просто переходьте за покликанням: https://www.instagram.com/tv/CcnuKT_lywb/?utm_source=ig_web_copy_link. На нашій інстаграм сторінці @childrenagainstwar_vr ви знайдете не одну таку.


Бренд «КВІТУЧА УКРАЇНА» подарували партнери проєкту «ДІТИ ПРОТИ ВІЙНИ» Міністерство молоді та спорту України. Нам пощастило разом провести чудовий патріотичний фестиваль до 30-річчя незалежності України «Живий словник незалежності», який відбувся 24.08.2021 на Володимирській гірці. Ми створили інтерактивний банер, на якому кожен міг віднайти квітку своєї області.


В основі концепції покладена ідея бачення Незалежності як мрії, якої прагнули багато поколінь українців. Логотипи символізують калейдоскопічні квіткові орнаменти. Квіти кожної області є унікальними: з кольоровою палітрою прапорів цього регіону, графічними елементами, які символізують різні сфери діяльності, зокрема медицину, будівництво, науку, цифрові технології, виробництво. До речі, ви теж можете побачити тут свою:


Щоб «вилікувати рани від куль», залишені російськими загарбниками на парканах, жителька Торонто Іванка замальовує прострілені місця квітами. Цю ініціативу жінка мріє зробити флешмобом, щоб й інші художники також перетворювали простріли на квіти. Вона вперше в Україні, але вже закохалася в нашу країну. Свої шедеври Іванка творить разом з маленькою помічницею в Бучі.

Джерело: The Village / Фото: Бучанська міська рада


Ми разом можемо підтримати наших діток. Приєднуйтеся до нашого проєкту ДІТИ ПРОТИ ВІЙНИ та ставайте його партнерами.

Ось які малюнки творять діти (гортайте, щоб побачити більше):

1 - «Переможна лялька мотанка» Семенюк Марина 8 років, м. Рівне; 2 - Віта Хромей, м. Вижниця Чернівецька обл.; 3 - «Соняшники Перемоги» Катерина Адамова, смт. Ярмолинці, Хмельницька область

Малюнок «Україна проти війни» Олександра Біла, м. Рівне


Автор статті: Вікторія Кошман

682 перегляди1 коментар

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page